Μπορεί ένα νέο πολιτικό κίνημα κάποιων άγνωστων πολιτών να ανέλθει στην εξουσία;

newego_large_t_1101_54060258Οι πηγές της εξουσίας ήταν ανέκαθεν τέσσερις. Το χρήμα, η βία, η ψήφος και η κοινωνική θέση. Σήμερα έχουν μετατραπεί σε μια πέμπτη πηγή εξουσίας τα ΜΜΕ και ειδικότερα η τηλεόραση. Το διαδίκτυο, αν και έχει παγκόσμια εμβέλεια, εντούτοις είναι τόσο χαοτικό, σε σημείο που δύσκολα μπορεί να αποτελέσει πηγή εξουσίας.

Προκειμένου λοιπόν κάποιοι πολυπροδομένοι από τα κόμματα πολίτες, να μπορέσουν να επιφέρουν τις πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές που οραματίζονται, θα πρέπει οι ίδιοι να καταλάβουν την εξουσία. Όμως για να το καταφέρουν αυτό, θα πρέπει να μπορούν να έχουν στα χέρια τους, τουλάχιστον από μια από τις τέσσερις πιο πάνω πηγές της εξουσίας ή από ένα συνδυασμό τους.

Ποιος όμως έχει το χρήμα; Προφανώς οι άρχουσες ελίτ. Ποιος έχει το μονοπώλιο της βίας και ασκεί οργανωμένη βία; Προφανώς μόνο το κράτος, το οποίο ελέγχεται από το πολιτικό σύστημα. Ποιος έχει τα ΜΜΕ; Προφανώς κάποιοι από την άρχουσα ελίτ. Ποιος λαμβάνει τις ψήφους; Υποτίθεται ο καθένας, στην πράξη όμως, μόνο εκείνα τα κόμματα και πολιτικά πρόσωπα που χρηματοδοτούνται και προβάλλονται από την άρχουσα ελίτ, στα πλαίσια μιας πολιτικοοικονομικής διαπλοκής.

Τι ελπίδες λοιπόν έχει ένα νέο πολιτικό κίνημα κάποιων άγνωστων πολιτών, να λάβει τις αναγκαίες ψήφους για να ανέλθει στην εξουσία;

Κι όμως σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, έχει. Η βαθιά κρίση, της οποίας ακόμα δεν έχουμε δει τον πυρήνα της, διογκώνει καθημερινά ένα εξαθλιωμένο και ανασφαλές πρεκαριάτο και ταυτόχρονα τρομάζει μεγάλα μεσοαστικά στρώματα που βλέπουν το φάσμα της κατάρρευσης να πλησιάζει. Αυτή η κατάσταση δεν περπατάει, κρατιέται από το καθεστώς με το ζόρι για να μην υπάρξει κοινωνική εξέγερση. Όμως η εξέγερση νομοτελειακά θα έρθει.

Μέσα σ΄ αυτή την επερχόμενη ρευστή κατάσταση και στην επερχόμενη εξέγερση, θα αναδειχθούν νέες πολιτικές δυνάμεις ανατρέποντας τις παλιές. Πρέπει λοιπόν, όσοι θέλουν να παίξουν κάποιο ρόλο στην αλλαγή της ιστορίας, να συνεργαστούν σε ένα ευρύ πολιτικό μέτωπο για να μπορούν να είναι στο επίκεντρο των εξελίξεων την κατάλληλη στιγμή.

Πέτρος Χασάπης

 

 

Advertisement

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Μπορεί ένα νέο πολιτικό κίνημα κάποιων άγνωστων πολιτών να ανέλθει στην εξουσία;

  1. Παράθεμα: Μπορεί ένα νέο πολιτικό κίνημα κάποιων άγνωστων πολιτών να ανέλθει στην εξουσία; | ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s