ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΡΑΧΜΗ – ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΕΥΡΩ

Euro_Drachma_980x620_EMEAgr-640x428Με το εθνικό μας νόμισμα δεν είχαμε άγχος για την πορεία του κράτους και των ατομικών μας εισοδημάτων και περιουσιών. Δεν είχαμε άγχος για την Άμυνα, για την Υγεία, για τους μισθούς και τις συντάξεις, για τις καταθέσεις και τα ακίνητα κ.λ.π. Δυσκολίες και παράπονα μπορεί να είχαμε, όχι όμως άγχος και αβεβαιότητα. Ξέραμε ότι μπορούσαμε και καλύτερα.

Σε κάθε περίπτωση ήμασταν το ισχυρότερο κράτος στα Βαλκάνια.

Αν μάλιστα δεν είχαμε επικεφαλής αυτό το σάπιο και διεφθαρμένο πελατειακό καθεστώς, θα ήμασταν ένα από τα πιο αξιοσέβαστα και ισχυρά κράτη στην Ευρώπη και τον Κόσμο.

Με το ευρώ όμως, εκτός του ότι εξακολουθούμε να έχουμε στο κεφάλι μας, το ίδιο σάπιο και διεφθαρμένο πελατειακό καθεστώς, το οποίο πλουτίζει σε βάρος μας, γεμίσαμε επιπλέον δάνεια και χρέη και κινδυνεύουμε τώρα να τα χάσουμε όλα, χώρα και ατομικές περιουσίες, μέσα σε ένα τεράστιο άγχος και αβεβαιότητα που μας συνθλίβουν.

Τι κερδίσαμε λοιπόν με το ευρώ, εκτός μόνο από μια ολιγόχρονη εικονική ευμάρεια;

Τώρα όμως ήρθε ο λογαριασμός του ευρώ…

Πέτρος Χασάπης

 

2 σκέψεις σχετικά με το “ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΡΑΧΜΗ – ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΕΥΡΩ

  1. Αγαπητέ συνονόματε (αλλά Χασάπη😊), κάνεις σύγκριση ευρώ και εθνικού νομίσματος, καταλήγεις στο αποτέλεσμα ότι θέλουμε εθνικό νόμισμα και γράφεις ως συμπέρασμα: «Αν μάλιστα δεν είχαμε επικεφαλής αυτό το σάπιο και διεφθαρμένο πελατειακό καθεστώς, θα ήμασταν ένα από τα πιο αξιοσέβαστα και ισχυρά κράτη στην Ευρώπη και τον Κόσμο.» Μα συνονόματε, δεν αποφασίζεις εσύ αλλά αυτό το «σάπιο και διεφθαρμένο πελατειακό καθεστώς». Για αυτό λοιπόν έχουμε το ευρώ. Αν τυχόν και αναρωτιέσαι…

    Μου αρέσει!

    • Θα γράψω και κάτι ακόμα συνονόματε.
      Όταν μας κυβερνήσουν Έλληνες (και όχι αυτό το «σάπιο και διεφθαρμένο πελατειακό καθεστώς»), κατηγορηθούν και κλειστούν στη φυλακή όλοι οι νυν κυβερνώντες μας για εσχάτη προδοσία (η οποία ποτέ δεν …παραγράφεται – ούτε με το νόμο περί μη ευθύνης υπουργών) και γίνει ένας επίσημος λογιστικός έλεγχος του δημοσίου χρέους, τότε κανένας Ευρωπαίος, κανένας δανειστής, κανένας τοκογλύφος, κανένας «εταίρος» μας, δεν θα μπορεί να μας πει τίποτε επειδή δε θα δεχτούμε αυτό το χρέος και δε θα πληρώνουμε μέχρι να λήξει ο λογιστικός έλεγχος του χρέους. Το πολύ πολύ να μας διώξουν από το ευρώ και να πάμε με τη βοήθειά τους σε εθνικό νόμισμα.
      Θα σου πω και τι θα «βρει» αυτός ο λογιστικός έλεγχος. Ότι δώσαμε την τελευταία δεκαετία πάνω από 200 δισεκατομμύρια Ευρώ στις ιδιωτικές μας τράπεζες, είτε άμεσα με την αγορά μετοχών (ανακεφαλαιοποιήσεις) είτε έμμεσα με τη μορφή κρατικών εγγυήσεων. Πάνω από 200 δισεκατομμύρια Ευρώ και αυτά προστέθηκαν στο «χρέος» μας. Το 65% του χρέους μας προέκυψε λοιπόν από τα χρήματα που πήγαν στον ιδιωτικό τραπεζικό τομέα (που διαχειρίζεται Ευρώ). Κάτι που δεν γνωρίζει ο πολύς ο κόσμος, είναι ότι και στην Ισλανδία ξεκίνησαν να κάνουν ακριβώς το ίδιο «κόλπο», παρόλο που δεν είναι στην ΕΕ και δεν έχει Ευρώ. Χρωστούσε η χώρα πολλά δισεκατομμύρια (αναλογικά με τον πληθυσμό της, περισσότερα από ότι το δικό μας «χρέος») για τις «ανακεφαλαιοποιήσεις» των τραπεζών της, αλλά αρνήθηκε ο πρόεδρος της Ισλανδίας να δώσουν αυτά τα χρήματα. Παρόλο που το δέχτηκαν όλοι οι πολιτικοί της και το ψήφισαν όλα της τα κόμματα, ο πρόεδρος της Ισλανδίας έκανε το μόνο που μπορούσε να κάνει (βάσει συντάγματος), το ίδιο που μπορεί να κάνει και ο δικός μας πρόεδρος της δημοκρατίας. Αρνήθηκε να υπογράψει και κάλεσε το λαό σε δημοψήφισμα. Στο δημοψήφισμα αυτό, το 93% του λαού της Ισλανδίας αρνήθηκε να ξεχρεώσει τις τράπεζες εις βάρος του λαού, αρνήθηκαν να πληρώσουν οι ίδιοι τα χρέη των τραπεζών. Οι τράπεζες χρεοκόπησαν και οι περισσότεροι τραπεζίτες κλείστηκαν στη φυλακή. Στα ευρωπαϊκά δικαστήρια που έγιναν πρόσφατα και στα οποία πήγαν την Ισλανδία η Αγγλία και η Ολλανδία για τα χρέη της, δικαιώθηκε η Ισλανδία και τώρα δε χρωστάει σε κανέναν. Που σημαίνει ότι ακόμα και αν εμείς ως Ελλάδα ήμασταν υποχρεωμένοι να κάνουμε από μόνοι μας τις «χρηματοδοτήσεις» των τραπεζών μας (και όχι η ΕΚΤ), θα μπορούσαμε να διαγράψουμε το χρέος αυτό. Τα δικαστήρια θα μας δικαίωναν και όσοι μας έδωσαν χρήματα για το σκοπό των χρηματοδοτήσεων τραπεζών, μπορούν να τα «ξεχάσουν».
      Επίσης κάτι που πολλοί δε γνωρίζουν, λόγω της γεωγραφικής της θέσης έχει και η Ισλανδία, όπως και η Ελλάδα, τεράστιο ορυκτό πλούτο στην ΑΟΖ της.-

      Μου αρέσει!

Σχολιάστε